Voor- en nadelen van zacht water

Badkamer schoonhouden
De Badkamer ontkalken is een terugkerende en vervelende klus. Schrobben met agressieve producten is niet alleen vervelend, maar na verloop van tijd ontstaan er toch van die nare bruine randjes, doffe tegels en douchewanden. Kalk is hardnekkig.
Bovendien kun je de meeste agressieve ontkalkingsproducten niet gebruiken op glas, natuursteen en b.v  zwarte kranen e.d.  Die zijn daar meestal niet tegen bestand.
Met zacht water is de badkamer schoonmaken een makkelijk klusje waarbij je met een klein beetje groene zeep de badkamer al nieuw, glanzend en fris kunt houden.
Na het douchen gewoon uw douchewand laten opdrogen zonder vlekken.
De vlekken op uw douchewand en tegels zijn kalkresten die achterblijven als het water verdampt.
Met kalkvrij water drogen uw glas en tegels dus vlekvrij en helder op. Zonder gedoe; die trekker kan weg.

Zacht water is fijn voor huid en haar
Je merkt het direct tijdens en na het douchen:  Huid en haar voelen heerlijk zacht aan. Zeker mensen met een droge huid of b.v. eczeem hebben er baat bij. Je kunt ook nog eens jouw dosis shampoo en doucheproduct halveren. In het begin is het even wennen. Maar het went snel en dan wil je nooit meer zonder.

 

Machines leven langer met zacht water
De levensduur van huishoudelijke apparaten zoals vaatwasser, koffiemachines, wasmachines, waterkokers, Quookers en boilers wordt verkort door hard water.
Het verwarmingslement is het meest kwetsbaar. Daarop kan zich een dikke laag kalk hechten waardoor de machine onbruikbaar kan worden. In de huidige tijd is het verwarmingselement vervangen vaak duurder dan een nieuw apparaat aanschaffen.  Een langere levensduur scheelt veel geld en is duurzamer.

Machines werken zuiniger
Apparaten die water verwarmen verliezen rendement doordat kalk het verwarmingselement isoleert. Ze gebruiken dus meer stroom om dezelfde hoeveelheid warmte te kunnen afgeven. Hogere energiekosten en CO2 uitstoot zijn het gevolg. Zacht water kan wel 15% energie schelen.

Halveer uw zeep en schoonmaakproducten
Kalk gaat een binding aan met de werkzame stoffen in zepen, shampoos en schoonmaakmiddelen. De met kalk gebonden werkzame stoffen kunnen niet meer actief schoonmaken. Hierdoor neemt de werking van de zeep af en gebruik je er meer van dan nodig is. Met zacht water is het advies om de aanbevolen dosis te halveren en te kiezen voor minder agressieve producten. Dat geldt niet alleen voor verzorgingsproducten voor uw huid en uw haar, maar ook voor b.v. schoonmaakmiddelen, vaatwasblokjes en wasmiddelen. Zout in de vaatwasser is niet meer nodig, net als de dure filters in de koffiemachines. De jaarlijkse besparing verschilt sterk per huishouding maar wordt geschat op € 190,- tot € 284,-

Beter voor het milieu
Naast de besparing op energie, zeepproducten en de levensduur van machines is zacht water ook duurzamer voor uw kleding. Uw kleding zal tijdens het wassen in zacht water en met een halve dosis zeep minder slijten. Bovendien zal uw kleding na het wassen zachter aanvoelen.

Een mooie volle douchestraal
Leidingen, kranen en douchekoppen behouden doorstroming doordat ze niet inwendig
verkalken. Je ziet de kalk aan de buitenkant, maar de onzichtbare kalk kan net zo vervelend zijn.


Water smaakt niet meer naar kalk
Schoon drinkwater heeft van nature nagenoeg geen smaak. De smaak van ons Nederlandse kraanwater wordt vooral bepaald door de smaak van kalk. Zacht water heeft geen kalk, de smaak is daardoor wat neutraler en lijkt wat meer op bronwater uit een fles. Smaak is persoonlijk maar meestal vinden mensen de smaak van koffie en thee wat minder bitter met kalkvrij water.

Een flinke investering
Belangrijk nadeel is dat een echte waterontharder een flinke eenmalige investering vraagt. Dat verdien je na een paar jaar wel terug in het energiegebruik, levensduur van apparaten, minder schoonmaakmiddelen, een langere levensduur van je badkamer en kleding e.d.
Maar het terugverdienen zit misschien meer in de pure luxe, de tijdsbesparing en het plezier van zacht water.

Volautomatische waterontharders zijn zorgeloos
Er zijn veel verschillen in waterontharders. Wij adviseren alleen de meest moderne systemen die volautomatisch zijn.  U heeft daar geen omkijken naar ook niet in uw vakantie. Het enige wat u te doen staat is af en toe het zout bijvullen. Afhankelijk van de grootte van het zoutvat en uw watergebruik zal dat ca 2 tot 4 keer per jaar zijn.

Onderhoud
Het systeem spoelt zichzelf regelmatig schoon; ze vraagt niet veel onderhoud.
Jaarlijks een cleaner toevoegen is sterk aan te raden en een voorwaarde voor de garantie. Verder is ons systeem onderhoudsvrij. De jaarlijkse servicebeurt die andere merken aanbieden is ook helemaal niet nodig.

 

Dit kan wel wal minder!

E-mailen
Bellen
Map