Feiten en fabels 

Er zijn nogal wat Fabels, soms verpakt als mooie verkooppraatjes, in omloop.
We zetten er een paar op een rijtje:

In een gemiddeld huishouden stroomt er jaarlijks 30 kilo kalk uit de kraan.
Feit! Bij een huishouden dat jaarlijks 180 kuub water met een hardheid van 10 graden dH gebruikt stroomt er jaarlijks ca 30 kilo aan kalkvormende deeltjes uit de kraan. Dat het heel veel kalk om weg te poetsen.
Die hoeveelheden filtert u liever weg voordat het zich afzet in uw huis.

Zwarte kranen zijn extra gevoelig voor kalkaanslag
Zeker waar! Op zwarte oppervlakken is kalkaanslag extra goed zichtbaar. Nieuwe kranen zullen binnen 3 weken als niet meer mooi zijn. Maar let op: gebruik nooit "gewone" ontkalkingsmiddelen op zwarte kranen en douchewanden, De lak is niet bestand tegen de zuren van een ontkalkingsmiddel. Ook zal de garantie vervallen als je die middelen gebruikt.
Met een waterontharder heb je geen kalkaanslag en dus blijft de kraan vanzelf mooi.

Er moeten speciale dure zoutblokken in de waterontharder.
Dat is soms waar! Onze waterontharders gebruiken universeel regeneratiezout. Dat is vrij verkrijgbaar en vaak scherp geprijsd. Dat koop je zo slim in als je zelf wil. Maar er zijn ook merken waar alleen "eigenmerk " zoutblokken in passen. Die zijn vaak 6 tot 7 keer zo duur dan universeel zout. Dat loopt aardig op. Die systemen met zoutblokken zijn onnodig duur en die kiezen wij dan ook niet.
Een voorbeeld:  Stel u gebruikt 60 kilo zout per jaar.  Universeel zout kost ca € 36,- per jaar Maar "specifieke zoutblokken" kosten al snel € 230,- per jaar. Een reken dat verschil eens uit over 20- 30 jaar.

Ik moet een onderhoudscontact afsluiten.
Dat is bij ons helemaal niet nodig! Onze apparaten zijn duurzaam en onderhoudsvrij gebouwd en hebben geen servicebeurten nodig.

Ik verdien mijn waterontharder binnen 3 jaar terug
Overdreven! Er zijn veel onderzoeken die de besparing in stroom, levensduur van apparaten en de besparing op schoonmaak- en zeepproducten berekenen. Die uitkomsten lopen nogal uiteen, Ook logisch wat geen gezin is hetzelfde en heeft dezelfde apparaten en schoonmaakgedrag. Wij vinden schattingen rond €300 a €500 per jaar het meest realistisch. Als een ontharder 20 jaar meegaat verdient hij zichzelf wel terug, maar meestal in 3 tot 5 jaar.

De levensduur van mijn huishoudelijke apparaten neemt 20% toe.
Natuurlijk neemt de levensduur wel toe, maar er is geen sluitend bewijs hoevéél langer apparaten meegaan. En dat kan ook niet geleverd worden want ieder huishouden is te verschillend. Dus: Verlenging van de levensduur is zeker waar, maar het percentage geen feit.

Verkalkte apparaten gebruiken tot wel 15% meer energie.
Dat is waar. Een kalklaag om een verwarmingselement isoleert. Het apparaat moet dus harder werken om de gewenste temperatuur te leveren. Dat verlies wel kan oplopen tot 15%. En natuurlijk ook meer CO2 uitstoot. 

Kalk vermindert de werking van zeepproducten.
Feit. Kalk vermindert de werking van schoonmaakmiddelen, waspoeders, vaatwasblokjes, shampoos, badzepen enz. Bij zacht water is het advies om de geadviseerde hoeveelheid zepen te halveren.

Met zacht water kan ik gemiddeld € 180 euro per jaar besparen op zeepproducten
Het is een feit dat je zeepproducten sterk kunt verminderen en je zult zeker besparen.
En ja dat loopt harder op dan je denkt.  Maar de verschillen per huishouden zijn te groot om zo’n gemiddelde voor uzelf als feit aan te nemen, maar het zal er niet zo ver naast zitten.

Geeft zacht water een verhoogde corrosie van koperen waterleidingen?
Fabel ! Bij het gebruik van een ionenwisselaar om water te ontharden verandert de zuurgraad van het water niet en is er géén sprake van verhoogde corrosie. In 2012 heeft TNO onderzoek gedaan en vastgesteld dat dit gerucht niet juist is. 

Mijn keukenkastje is een stuk leger met zacht water
Feit! Vaatwaszout, ontkalkingsproducten, machinereinigers en de filters voor koffiemachines heeft u niet meer nodig. Dat bespaart flink in aanschaf en in de ruimte in uw keukenkastje.
Ons advies: Probeer al die potjes te vervangen door één fles vloeibare groene zeep.

Een waterontharder gebruikt veel water en stroom
Fabel. De intelligente (actieve) systemen gebruiken niet zoveel stroom en water om het systeem te kunnen reinigen. Die kosten voor water en stroom zijn nog geen € 12,- per jaar.  Dat verdien je ruimschoot terug met de besparing op schoonmaakmiddelen

Zacht water is duurzamer
Dat is een moeilijke. Duidelijk is dat apparaten, kranen, kleding en badkamers langer mee gaan en dus minder vaak vervangen worden. Besparing van zepen en agressieve ontkalkingsproducten is ook beter voor het milieu. Dat is allemaal duurzamer, maar de ontharder zelf dan?
Het zout en de kalk die een waterontharder aan het riool afgeeft komen uit de natuur en zijn niet belastend. Maar de ontharder is wel een apparaat. Het gaat wel heel lang mee, maar moet ook geproduceerd en ooit gerecycled worden. Ook gebruikt een waterontharder een beetje water en stroom. Niet veel, maar toch!  Feit of Fabel? Ik laat de afweging aan jou over.

Zacht water is gezonder dan hard water
Fabel. Ons drinkwater is van zeer hoge kwaliteit. Kalk is niet ongezond, Sterker nog ons lichaam heeft kalk nodig. Dat halen we vooral uit ons voedsel zoals vruchten, brood, vlees en melkproducten en in zeer geringe mate uit drinkwater. Water met of zonder kalk, de één is niet gezonder dan de ander.

Een natuurstenen wasbak en vloer die al wit is uitgeslagen, wordt weer mooi met met zacht water.
Helaas is dat een Fabel. Veel natuursteensoorten bevatten kalk. Wanneer de natuursteen in aanraking komt met zure producten, zoals ontkalkingsmiddelen, zal dit doffe plekken veroorzaken. Het oppervlak wordt als het ware geëtst. Zacht water zal die schade niet ongedaan maken. Zacht water kan dit wel voorkomen. en zorgen dat natuursteen mooi blijft.
Daarom nemen veel mensen met een nieuwe badkamer gelijk een waterontharder om hem mooi te houden.

Zacht water is beter voor huid en haar
Feit is dat kalk je huid en je haar uitdroogt. Douchen met zacht water voelt ook echt zacht aan. Jouw huid en haar zullen na het douchen zachter aanvoelen. Zeker als je er ook nog wat minder zeep bij hoeft te gebruiken. Vooral mensen met droog haar of b.v. eczeemklachten kunnen baat hebben bij zacht water.

Zacht water smaakt lekkerder.
De smaak van ons drinkwater is vooral de smaak van kalk. Zacht water heeft dat niet en smaakt daardoor wat neutraler. Het lijkt wat meer water uit een fles. Meestal vinden mensen de smaak van koffie en thee wat minder bitter met kalkvrij water. Maar smaak is persoonlijk, dus oordeel zelf.

Waterontharders zijn nagenoeg onderhoudsvrij
Voor onze nieuwste ontharders is dat een Feit, Maar nagenoeg is niet niks. Natuurlijk moet je af en toe het zoutreservoir aanvullen. Het is ook aan te raden om jaarlijks een cleaner aan het zoutreservoir toe te voegen. Een simpele handeling, maar het is wel belangrijk. Verder is het een zorgeloos apparaat. Veel bedrijven verkopen jaarlijkse onderhoudscontacten, maar met een beetje uitleg van ons kunt u dat eenvoudig zelf.

Er is speciaal zout nodig voor een ontharder
Feit. Alleen speciaal “regeneratiezout” is zuiver genoeg (99,9 % NaCl) om toe te passen in drinkwatersystemen. Dat zout is vrij makkelijke online en in b.v. bouwmarkten te verkrijgen.

Ik kan wel € 1000,- besparen met een ontharder
Fabel. Verschillende verkopers beloven gouden bergen. Wij vinden dat ongefundeerd. Je zult op ontkalkingsmiddelen, doucheproducten, schoonmaakmiddelen, stroomverbruik en levensduur van machines en kleding zeker flink kunnen besparen. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aangeven dat dit kan oplopen tot € 500,- per jaar. Maar geen enkel huishouden is hetzelfde, Niet iedereen gebruikt dezelfde hoeveelheden, Wij zijn liever voorzichtig met dit soort beloften.

De hardheid van water varieert en mijn ontharder moet zich aanpassen                                 Fabel. Er zijn leveranciers die systemen leveren die zich aanpassen aan de hardheid.
Maar het waterleidingbedrijf doet er alles aan om de samenstelling van water zeer constant te houden. Schommelingen zijn niet meer dan hooguit 0,2°dH. Dat is ook vastgelegd in het waterbesluit. Bijstellen van uw ontharder is dus nagenoeg nooit nodig. Gaat u verhuizen en neemt u de ontharder mee naar een gebied met een ander waterbedrijf, dan is bijstellen wel nodig.

Een zwembad of jaccuzzi vul je ook met zacht water.
Niet persé. Natuurlijk is een bad zonder kalkaanslag heel fijn. Maar vraag altijd advies aan de leverancier van filtersystemen van zwembaden. Met de by-pass klep op onze ontharder kun je eenvoudig tijdelijk hard water uit de kraan laten komen als je dat wil.

Een waterontharder heeft invloed op de werking van mijn CV  Combiketel
Voor de warmwaterproductie in uw ketel is zacht water een voordeel. Minder kalk geeft een betere en zuiniger werking. Over het vullen van uw CV-systeem t.b.v. de verwarming verschillen de meningen. Sommige fabrikanten stellen dat zacht water juist goed is, andere fabrikanten raden aan uw systeem bij te vullen met hard water. Met onze ontharders kan beide. Door de by-pass even open te zetten heb je hard water ter beschikking als je dat zou willen.

Douchewater voelt echt anders aan .
Feit. Het water voelt ook echt zachter aan (vandaar de naam) Sommigen noemen het gevoel "glad" of zelfs "vettig"  maar iedereen vindt het een fijn gevoel.  Het halveren van douchegel en schampoo is wel belangrijk; dat werkt net zo goed.  


 

Kwam u nog een mooi feit  of opmerkelijke fabel tegen? 
Laat het ons weten. Daar kunnen andere liefhebbers van zacht water hun voordeel mee doen. 
Heeft u een Vraag? Bel ons gerust.


E-mailen
Bellen
Map