Hoe werkt het?

Wat is hard water ?
Hard water is water met bovengemiddeld veel mineralen, zoals Calcium en Magnesium. De hardheid van water wordt uitgedrukt in graden Duitse Hardheid (dH), waarbij we dH van vijf graden en hoger hard water noemen.

Waarom is water eigenlijk hard?
Ons drinkwater wordt gewonnen uit grondwater en rivierwater, waarbij vooral het grondwater rijk is aan mineralen. De reden is eigenlijk heel logisch. Regenwater valt uit de hemel en wordt opgenomen door de grond. Terwijl het water zakt, stroomt het langs zand en steen. Onderweg neemt het water mineralen op en vult zich als het ware met Calcium en Magnesium.  Het resultaat: Hard water.

Hoe hard is uw water?
Dat verschilt per gebied en waterleidingbedrijf.  Immers de winning van water verschilt en ook de hoeveelheid kalk dat het waterleidingbedrijf eruit filtert. In Zuid-Holland zien we hem veelal oplopen tot 9°dH  of hoger; dat is behoorlijk hard. Het probleem van kalkaanslag is in Zuid-Holland dan ook groot. Voordat wij een ontharder plaatsen meten we altijd eerst de hardheid van uw water en dat doen we ook weer na de plaatsing. 

Hoe werkt een waterontharder?
De Magnesium en Calcium deeltjes kun je niet onschadelijk maken met een simpele magneet maar moet je uit het water filteren voordat het door jouw huis stroomt. De werking van een echte waterontharder is op basis van ionenwisseling ofwel een harsfilter. Het harde water wordt door een cilinder met harsparels geleid. De kalkdeeltjes hechten zich door hun positieve lading aan de negatief geladen harsparels en blijven achter in het filter. Het schone en zachte water stroomt door.
Op een bepaald moment zijn de harsparels verzadigd en hebben ze geen ruimte meer om Calcium- en Magnesiumdeeltjes te binden, het filter is dan vol en moet worden schoongespoeld. Dit proces noemt men ‘regenereren’.  Het systeem zal dan volautomatisch water waarin zout is opgelost door de cilinder pompen. Het zout maakt de kalkdeeltjes los van de hars. Daarna spoelt het systeem zichzelf schoon. Alle kalkvormende deeltjes worden nu afgevoerd naar het riool en de harsbolletjes zijn weer schoon Klaar voor de volgende hoeveelheid kalk. Dat kan zich eindeloos herhalen, de werking van de harsparels blijft intact.
Een moderne en intelligente waterontharder regelt dat allemaal geheel automatisch. Het spoelt zich schoon als het filter vol is, maar ook b.v. tijdens een vakantie als je langere tijd geen water gebruikt.  Zo kun je telkens zorgeloos genieten van kalkvrij water.

Verschillende techniek om water te ontharder
Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar, maar vele doen niet wat ze beloven. Een Ionenwisselaar ofwel een systeem met een harsfilter is technisch gezien de enige echte waterontharder. Zij haalt de kalkvormende deeltjes daadwerkelijk en volledig uit het drinkwater.
De z.g. magneetontharders doen dat niet. Ze waren door de lage prijs en eenvoudige installatie erg populair, maar er is geen bewijs van een feitelijke werking. Zij mogen volgens recente uitspraken van de rechtbank ook géén waterontharder meer worden genoemd.

Wij selecteerden uit het grote aanbod van waterontharders de meest moderne apparaten met de beste prijs-kwaliteitverhouding.  

Altijd open en eerlijk!

E-mailen
Bellen
Map